Bejelentés


f1oldal Írány a Forma1!

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek.
+
Ingyenes tanulmány:
10 megdöbbentő ok, ami miatt nem megy az angol.Üzenőfal


Név:

Üzenet:Szavazás
Üdvözöllek

,A Forma-1 autók beállítása


AlapbeállításokAz alapbeállítások során elsősorban az autó egyenesben való haladását befolyásolhatjuk.

Két alapfogalom, melyek a beállítások megértéséhez szükségesek:

Alulkormányzottság
Nagyon egyszerűen meghatározva: hiába tekered a kormányt, az autó eleje nem akar fordulni, csak kifele tolja az orrát. Szakszerűbben: az autó rögzített kormányállás esetén növekvő sugarú spirálon halad.

Túlkormányzottság
Kormányzáskor a szükségesnél jobban tart a kanyar belő íve felé. Másképp: rögzített kormányállás esetén az autó csökkenő sugarú spirálison halad.


Szárnyak (Wings)

Elsődlegesen ezek határozzák meg az autó tapadását. Tehát a gyorsulás, végsebesség és a kanyarsebesség ettől függ.
Az első szárny (front wing) nincs hatással a gyorsulásra és a végsebességre, csupán a kanyarban való tapadásban játszik szerepet. A hátsó szárny (rear wing) már jóval összetettebb. Tőle függ a gyorsulás és a végsebesség, de jelentős hatással bír a kanyarsebességre is. Azt a megfelelő arányt kell megtalálni, hogy gyors legyél az egyenesekben, de egyúttal az autó hátulja ne törjön ki kanyarokban. Szupergyors pályákon az első szárny általában 10 fok körül van, hátul 1-2. Lassú pályákon a maximum közelébe érdemes tenni őket. Ha az autó túlkormányzottá válik, akkor csökkents az elsőt, vagy növeld hátul. Alulkormányzottság esetén fordítva.
A beállítás készítésekor érdemes ezt először beállítani. Minimum értéke 1o, maximum értéke 20o.


Sebességfokozatok (Gear Ratios)

A gyorsulás és a végsebességet határozza meg. Ezt mindig az adott pályához kell belőni úgy, hogy a leghosszabb egyenesben a legnagyobb sebességi fokozatban a motor kipörögje magát. A többi fokozatot pedig arányosan kell elosztani. A váltóáttétel összefügg a hátsó szárnyak állásával, tehát előfordulhat, hogy a legnagyobb fokozatban az istennek sem akar gyorsulni, vagy nem pörgi ki magát a motor teljesen. Ilyenkor lejjebb kell venni mindegyik áttételt, ugyanis a hátsó szárny annyira lenyomja az autó hátulját, hogy a motornak nincs elég ereje felpörögni, ezért nem fog gyorsulni a legnagyobb fokozatban. Lassú pályákon rövid áttétellel érdemes operálni, a legnagyobb fokozatban 52-53:64-re kell tenni, a száguldozós pályákon pedig az ideális érték 64:64, 65:64. Helyes szárny és váltóáttétel alkalmazása esetén Hockenheimben vagy Monzában az elérhető végsebesség meghaladhatja a 355 km/h-t.
Minimum érték 16:64, maximum érték 80:64.


Fékegyensúly (Brake Balance)

Kizárólag fékezéskor van jelentőssége, de akkor nagyon, hiszen ez határozza meg a fékút hosszát. Az elosztás meghatározása során tekintettel kell lenni a felfüggesztés lágyságára vagy keménységére, illetve a terelőszárnyak dőlésszögére, hogy az egyes kerekekre mekkora leszorító erő hat. Mert ha hátul kis szárnyállás van (2-3), a leszorító hatás kicsi, tehát a hátsó kerekek könnyebben megcsúsznak, még blokkolhatnak is, ezt pedig minden körülmények között kerülni. Ilyenkor az a megoldás, hogy az autó eleje felé állítod az elosztást. Ha beforduláskor fékezve az autó alulkormányzott, akkor a hátulja felé kell eltolni az arányt. Ha viszont túlkormányzott (kifordul az autó hátulja), akkor kissé az elő kerék felé kell állítani.
Minimum érték 50.000:50.000 %, maximum érték 25.000:75.000 % (hátul:elöl)
Részletes beállításokItt leginkább a kanyarban való haladást tudjuk állítani (kanyarsebességet, kanyarstabilitást stb.)


Borítások (Packers)

Kanyarodáskor van szerepe, használata nagyobb tapadást eredményez. Persze nem az a helyes, ha minden pályán a maximumon van. Össze kell hangolni a rugókkal és a lengéscsillapítókkal. Az viszont egyértelmű, hogy ha elöl minden a maximumon van (gyors lökést, gyors visszapattanást, lassú lökést és lassú visszapattanást tompító lengéscsillapító), akkor a borításokat is teljes mértékben kell alkalmazni, és ugyan ez igaz fordítva is. Ha a felfüggesztés kemény (értékek nulla vagy ahhoz közeliek), akkor az a legcélravezetőbb, ha ez is nulla. A borítások meghatározásakor figyelni kell az autó magasságára is, mert minél több borítást alkalmazunk, annál lejjebb lehet engedni az autó alját.
Túlkormányzottság esetén növeld az elsőt vagy csökkentsd hátul. Alulkormányzottság esetén fordítva
Minimum érték 0 (legkeményebb), maximum érték elöl 40, hátul 80 (leglágyabb).


Gyors lökést tompító lengéscsillapító (Damper Fast Bump)

Elnyeli a rugók energiáját, illetve segítik a tapadást az egyenlőtlen úton vagy a rázóköveken történő gyors sebességnél. Néhány pályán aktívan használni kell a rázóköveket, ezekben az esetekben érdemes jobban használni. Ha kemények elöl vagy hátul, akkor a kerekek jobban kopnak (edzésen ez elhanyagolható). Ha az autó alulkormányzott, akkor csökkentsd a hátsót, vagy növeld az elsőt. Túlkormányzottság esetén az elsőt kell növelni, vagy a hátsót csökkenteni.
Minimum értéke 0 (legkeményebb), maximum értéke 8 (leglágyabb).


Gyors visszapattanást tompító lengéscsillapítók (Fast Rebound)

Szétosztja a rugók energiáját, és az autó kipörgési hajlamosságát lehet vele szabályozni. Ha az elsőket növeled, akkor nagyobb túlkormányzottság lesz tapasztalható a kanyarba való be- és kimenetkor. Ha a hátsókat növeled, az autó alulkormányzottabbá válik a kanyarba való be- és kimenetkor. Ha az elsőt keményíted, fokozott kopás fog jelentkezni az első kerekeken. A hátsó növelésével nagyobb tapadást érhetsz el a kanyarból való kimenetkor. Ha az elsők és hátsó egyaránt kemények, (értéke közelít a 0-hoz), kanyarodáskor nagy hatással vannak az autó egyensúlyára, míg ha lágyak, akkor az egyensúlyt inkább a rugók (springs) és a megpördülés-gátlók (anti-roll bar) határozzák meg.
Minimum értéke 0 (legkeményebb), maximum értéke 8 mm (leglágyabb).


Lassú lökést tompító lengéscsillapító (Slow Bump)

Gyakorlatilag ugyanaz, mint a Gyors lökést tompító lengéscsillapító, csak ez a kis sebesség során bekövetkező ütéseket és útegyenetlenségeket védi.
Minimum értéke 0 (legkeményebb), maximum értéke 24mm (leglágyabb).


Lassú visszapattanást tompító lengéscsillapító (Slow Rebound)

Ez ugyan az, mint a Gyors visszapattanást tompító lengéscsillapító, csak szintén a kis sebességre vonatkozik.
Minimum értéke 0 (legkeményebb), maximum értéke 24 mm (leglágyabb).

Rugók (Springs)

A kanyarban való tapadást és az autó függőleges mozgását biztosítják. Ha csökkented a kerékkopás kisebb lesz, a kormányzás megbízhatóbb, az autó magassága csökkenhet, de a tapadás legfőképp a kanyarok elhagyásakor kisebb lesz. Ha lágyítod, akkor ugyanez, csak fordítva, ilyenkor viszont az autó magasságágának növelésére kényszerülsz.
Minimum elöl 800 hátul 600 (legkeményebb), maximum elöl 1600, hátul 1400 lb/in (leglágyabb).


Magasság (Ride Height)

Régi törvényszerűség, hogy minél lejjebb van az autó alja, annál jobb a tapadás, mivel az autó alatt haladó levegő szívóhatást idéz elő. Minél kisebb az autó magassága, annál gyorsabban halad a levegő az autó alatt, s ezáltal annál nagyobb lesz a szívóhatás. Arra viszont figyelni kell, hogy az fenéklemez nem nagyon érjen az aszfalthoz. Mikor már mindennel kész vagy, akkor érdemes kipróbálni, hogy meddig lehet leengedni az autó alját úgy, hogy a fenéklemez nem kopik el (ilyenkor a műszerfal jobb oldalán az autó kiterített térképe piros lesz). Az autó magassága nincs befolyással a gyorsulásra és a végsebességre.
Minimum elöl 15, hátul 20, maximum elöl 50, hátul 80mm.


Megpördülés-gátló (Anti-roll bar)

A megpördülés magára az autóra vonatkozik, és csak akkor hatnak a megpördülési szög a 0-tól különböző. Itt lehet a legjobban állítani az alul- illetve a túlkormányzottságot. Ha csökkented az elsőt, vagy növeled a hátsót, akkor alulkormányzott autót kapsz. Ha elől-hátul lágyítod, tapadást nyers a kanyarokban, de az irányítás érzékenysége csökken, és meg kell emelned az autó magasságát.
Minimum 0 (legkeményebb), maximum elöl 12500, hátul 1250 lb/in (leglágyabb).


Differenciálmű (Differential)

Az autó kerekein kanyarodás közben keletkező sebességkülönbségeket egyenlít ki. Ha kicsire állítod, az autó csúszkálni fog. De aki a kipörgés-gátló használata nélkül játszik, annak éppen megfelelő. Aki a biztonságra törekszik, és a kipörgés-gátlót használja, annak a legmagasabb fokozat a legmegfelelőbb.
Állítás: alacsony, közepes vagy magas.


Végül néhány aranyszabály:
- az első terelőszárny mindig nagyobb dőlésszögű, mint a hátsó.
- a fékerő minden esetben az autó eleje felé van eltolva.
- a váltóáttételeknél nem lehet nagy ugrásokat beállítani, mert az autó nem fog megfelelően gyorsulni.
- minél kevesebb borítást használsz, annál magasabbra kell állítani az autó alját.
- a rugók értéke elől mindig nagyobb, mint hátul.
- az autó hátulja mindig magasabban van.
- a megpördülés-gátló elől mindig sokkal nagyobb, mint hátul.
- kemény felfüggesztés esetén kerülni kell a szegélykövek használatát.
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!